Sivut

Hae blogista

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Kahvimacaronit

Ohje on kirjasta Macaronleivokset.
16 macaronia
KAHVIMACARONIT:
1,75 dl mantelijauhetta
1 tl pikakahvijauhetta
2,5 dl tomusokeria
2 isoa kananmunanvalkuaista
½ dl hienoasokeria
1 rkl kevyesti urskattuja sokerikiteitä
        (Käytin raesokeria)

TÄYTE:
½ dl tuorejuustoa
2 rkl suolatonta pehmeää voita
2 tl vahvaa kylmää mustaa kahvia
2,5 dl tomusokeria siivilöitynä

MACARONIEN VALMISTUKSEN 10 VAIHETTA:

1. Kaada mantelijauhe, pikakahvijauhe ja tomusokeri monitoimikoneeseen ja sekoita noin 15 sekuntia, kunnes seos on hienoa ja tomuista. Siivilöi seos kulhoon ison siivilän läpi. Heitä siivilään jäävät mantelipalat pois.

2. Vatkaa munanvalkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Vatkaa vähitellen sekaan hienosokeri noin ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen, jotta saat kovaa ja kiiltävää marenkia. Sen tulee näyttää partavaahdolta ja säilyttää huiput, kun nostat vatkaimen kulhosta.

3. Lisää marenkiin yksi kolmasosa manteli-tomusokeriseoksesta. Kääntele seos lastalla tai nuolijalla marenkiin. Liikuta nuolijaa kulhon reunaa pitkin ympäri ja marengin alle ja kääntele ja leikkaa sitten seosta.

4. Lisää toinen kolmasosa manteli-tomusokeriseosta ja toista kääntely- ja leikkaamisvaihe. Marenki kovenee, kun lisäät siihen kuivia aineksia.

5. Lisää sekaan loput manteli-tomusokeriseoksesta ja toista kääntely- ja leikkaamisvaihe. Kun olet sekoittanut kaikki kuivat ainekset mukaan, taikina on varsin kovaa, joten jatka sekoittamista, kunnes se pehmenee. Lopulta taikinan pitäisi olla tasaista ja kiiltävää ja sen tulisi valua nuolijasta paksuna nauhana, jonka jättämä jälki kestää noin 30 sekuntia ennen kuin tasoittuu.

6. Levitä leivinpaperiarkki kahdelle uunipellille. Kaada taikina isoon pursotinpussiin, jossa on1 cm:n terä. Pursota leivinpaperille pyöreitä 3 cm:n nokareita riittävän kauas toisistaan. Jos haluat isoja macaroneja, pursota 7 cm:n nokareita. Jos haluat pieniä, pursota 2 cm:n nokareita.

7. Kopauta uunipellin pohjaa napakasti kämmenellä tai näpäytä peltiä työtasoon, jotta ilmakuplat rikkoutuvat ja taikinan piikit ja nystyt tasoittuvat. Kopauttaminen auttaa myös röpelöreunan (ranskaksi pied, 'jalka') muodostumista paistovaiheessa. Jos taikinassa näkyy vielä huippuja, voit tasoittaa ne varovasti kostutetulla sormenpäällä. Ripottele päälle sokerikiteet.

8. Jätä pikkuleivät huoneenlämpöön puoleksi tunniksi, jotta niiden pinta kuivuu ja aavistuksen verran kovettuu. Sen jälkeen sormeen ei pitäisi tarttua taikinaa, jos kosketat pintaa varovasti.

9. Paista pikkuleivät pellillinen kerrallaan 150 asteessa. Tarkista 5-6 minuutin kuluttua. Jos pikkuleivät ovat ruskistuneet liikaa, vähennä hiukan uunin lämpötilaa. Paistoaika on 10-15 minuuttia uunista riippuen, joten tarkista uudestaan 10 minuutin päästä. Pikkuleivät ovat valmiita, kun niissä on rapea kuori ja kun röpelöreunainen pohja ei hylly nostattaessa paistoksia varovasti leivinpaperilta. Jos pohjat ovat vielä pehmeitä tai tahmeita, nosta pelti takaisin uuniin muutamaksi minuutiksi, mutta jätä luukku raolleen.

10. Anna pikkuleipien jäähtyä uunipellillä 10 minuuttia. Irrota ne varovasti leivinpaperista. Nosta ne ritilälle jäähtymään täysin.

TÄYTTEEN VALMISTUS:
Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Levitä täytettä yhdelle pikkuleivälle ja paina päälle toinen.

Kommenttini: Mielestäni ihan hyviä, mutta... ne jäivät raa'aksi. Voisiko syynä olla silikoninen macaronvuoka? Onko teillä kokemuksia silikonisesta macaronvuosta? Pistaasimacaronitkin jäivät hieman raa'aksi... tai itse asiassa aika pahasti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti